Social Sound Night

vrijdag 1 februari, 20.00 uur
Podium Asteriks e.o., Blokhuispoort
Toegang: 5 euro

Live radio, het Complaints Choir en live bands: aanstaande vrijdag staat Podium Asteriks volledig in het teken van Social Sound! Samen met  Asteriks, het poppodium in de oude theaterzaal van de gevangenis, presenteert Social Sound een uitbundige avond bomvol muziek. Het Complaints Choir Leeuwarden zingt voor het allerlaatst hun Liwwadder klaaglied over wat hen het meest dwars zit (o.a. pislucht op het Hoeksterend, bejaarde vrouwen in het zwembad en de afwas) gevolgd door optredens van het rauwe bluesy Belgische Charlie Jones' Big Band en de 'Rhythm en Stampblues' van het aanstekelijke Zinkzand. Bovendien wordt er live radio gemaakt. Kaarten voor 5 euro in de voorverkoop bij King Kong Records.

Charlie Jones’ Big Band & Zinkzand

Hoofdact van de avond Charlie Jones’ Big Band. Dit kwartet van de Vlaamse zanger/gitarist Jan Verstraete is weliswaar niet big in bezetting, maar wel in sound. De Belgen spelen zeer catchy alternatieve bluesrock met rauwe impulsen, afgewisseld met tedere liedjes, bombastische taferelen en Vlaamse grappen. De vergelijking met Tom Waits misstaat de band dan ook zeker niet. In het voorprogramma hebben we Zinkzand. Zinkzand maakt Rhythm en Stampblues zoals die volgens hen ooit bedoeld is: rommelig maar met veel soul. Niet gelikt maar piepend en krakerig. Het moet niet te glad klinken, het moet komen van de straat, uit de modder oprijzen, alsof het galmt vanuit een keldertje in de Mississippi. Verwacht ook piratenpolka, rock-'n-roll, gypsyska en een vleugje rammelende garagepunk.

Social Sound Radio

Vanuit het cellenblok maakte iTunespiraat Zeilsteen Radio (bekend van o.a. Into the Great Wide Open) vanaf 20.00 uur live radio met bijzondere gasten uit de kunst en wetenschap, die het hadden over het thema van Social Sound: de sociale functie van muziek. Je kon meeluisteren, aanschuiven en commentaar geven (maar ook de uitzending online beluisteren). Met reportages over, interviews met en muziek van volgende gasten: muziekkenner Jan Douwe Kroeske, muziekwetenschapper Evert Bisschop Boele, kunstenaar David First, kunstenaar Nienke Jansen, de band Zinkzand, columnist Remco Wind, singer-songwriter Mr. Midje, componist en dirigent Jaap Oosterwijk en het volledige Complaints Choir. Tafelheer: muziekjournalist Philippus Zandstra. Jingles: MAASK en Marinus Groen (The Wired Audio).

Luister hier de uitzending terug:

Complaints Choir Leeuwarden

Daarnaast verwelkomen we een zeer bijzonder koor. Het Complaints Choir Leeuwarden zingt voor de laatste keer hun lied dat volledig bestaat uit Liwwadder klachten, in de traditie van de Complaints Choirs die wereldwijd zijn opgericht door de Finse kunstenaars Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen. Zie ook www.complaintschoir.org.