Complaints Choir

1 februari 2013, hele dag
Binnenstad van Leeuwarden

Het Complaints Choir van Helsinki

Is het snoer van je stofzuiger te kort? De benzine niet meer te betalen? Of is je fiets al voor de derde keer weggehaald bij het station? Zing erover!

In het kader van Social Sound is kunstinitiatief VHDG het Complaints Choir Leeuwarden gestart. Aan de hand van het concept van twee Finse kunstenaars is er in december 2012 een koor geformeerd dat samen met een lokale componist/dirigent een klaaglied samenstelt, met Leeuwarder klachten. De repetities zijn op 17 december gestart. Op vrijdag 1 februari 2013 zal het koor optreden op verschillende locaties in de Leeuwarder binnenstad.

Het klaagkoor is een concept van de Finse kunstenaars Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen, begonnen in 2005. Het was een instant succes en YouTube deed de rest. Inmiddels zijn er meer dan zeventig klaagkoren opgezet in alle delen van de wereld, van Chicago tot Tokyo.

De wonderlijke wereld van de klachten

Een klaagkoor behelst exact wat de naam suggereert: het is een koor dat klachten zingt. Het klaagkoor is niet bedoeld as een protestkoor. De politieke klacht representeert slechts een kleine marge van de wonderlijke wereld van de klachten. Waarom zouden belangrijke kwesties als kapotte onderbroeken, saaie dromen of glurende buren worden uitgesloten? Het klaagkoor staat open voor iedereen die wil klagen en zingen. Zangervaring is niet vereist en het aantal leden is onbeperkt.

Werkwijze

Het Complaints Choir Leeuwarden is opgezet volgens de handleiding van Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen. Het koor zorgt samen met de koorleider en organisator voor de uitvoering van het kunstproject van Tellervo en Oliver. De klachten van het koor worden op democratische wijze verwerkt in een lied, dat wordt gecomponeerd door een lokale dirigent/componist. Dit wordt geoefend in vijf repetities. Uiteindelijk voert het koor haar aanstekelijke mopperlied uit op verschillende locaties in de stad.

Meer informatie (en voorbeelden) zijn te vinden op www.complaintschoir.org

Dirigent Jaap Oosterwijk

Eén van de voorwaarden van Tellervo en Oliver is dat een lokale componist/dirigent optreedt als koorleider en componist van het klaaglied. Voor Complaints Choir Leeuwarden vervult Jaap Oosterwijk deze functie. Jaap Oosterwijk (1957) studeerde trompet op het MPA in Leeuwarden, waarna hij werkte als trompettist voor o.a. het Frysk Orkest, big bands en Tryater. In dezelfde periode werkte hij als trompetleraar voor muziekscholen en het Leeuwarder Conservatorium. Daarnaast werkte hij als dirigent voor koren en muziekgroepen. Ondertussen ontwikkelde hij zijn interesse voor de podiumkunsten. Hij werd zanger en acteur (voor Tryater en Keunstwurk), stand-up comedian en presentator.

Oosterwijk componeerde een groot aantal liederen voor kinderen, koorstukken en muziek voor in het theater. Ook schreef hij scripts en maakte hij programma's voor schoolradio en -televisie (Omrop Fryslân), verschillende kinderprogramma's en educatieve muziekprogramma's (Villa Aria met het Frysk Orkest, Opus Kriebel met het NNO). Op het CvK A7 in Heerenveen ontwikkelde hij een afdeling muziekexpressie en werkte hij in het veld van de muziekeducatie. Bij Parnas in Leeuwarden was hij hoofd van de afdeling muziek en gaf hij regelmatig les op het Prins Claus Conservatorium als gastdocent 'oriëntatie op de beroepspraktijk'.

Zangpartijen

De verschillende stemmen van het Leeuwarder klachtenlied zijn op Soundcloud gezet. Met behulp van onderstaande links kunnen koorleden hun eigen stem thuis oefenen.