Filmvertoningen

Iedere woensdagavond, 19.00 uur
Academie voor Popcultuur, Leeuwarden
Toegang gratis

Over Canto

Woensdag 23 januari, 19.00 uur
Academie voor Popcultuur
Toegang: gratis
 
De componist Simeon ten Holt (1923-2012) schreef de Canto Ostinato tussen 1976 en 1979, maar deze werd pas in de jaren tachtig bekend door een opvoering in het Amsterdamse Concertgebouw. Sinds die tijd is het een bijzondere compositie gebleken: meerdere 'fans' - waaronder een deejay en een actrice (Halina Reijn) - en Ten Holt zelf vertellen hoe zij het stuk bleven en wat hen voor hen persoonlijk betekend heeft. Start: 19.00 uur, toegang gratis.
 
Deze filmvertoning is een samenwerking tussen de tentoonstelling Social Sound en de Academie voor Popcultuur. 
 

Sound of Noise

Woensdag 30 januari, 19.00 uur
Academie voor Popcultuur
Toegang: gratis
 
Je kunt natuurlijk proberen de muzak in liften en op voicemailapparaten van kantoren via geduldig ingevulde formulieren en inspraakprocedures verwijderd te krijgen. Maar dan ben je lang bezig. Bovendien zijn er mensen die echt van die rommel houden. In het vrolijk-anarchistische Sound of Noise van Ola Simonsson en Johannes Stjärne Nilsson doen ze dat anders. In deze Zweedse komedie probeert een politieman met een hekel aan muziek een groep van zes guerilla-percussionisten achter de tralies te krijgen. Ondertussen maken zij muziek tijdens allerlei situaties die zij creëren: van de gijzeling van een bank tot een ziekenhuisoperatie. Doel is de Zweden (en daarna de wereld) te overtuigen van de kracht van echte muziek en hen te bevrijden van de kitscherige melodieën die de nietsvermoedende bevolking in winkelcentra en wachtkamers in slaap sust.
 
Sound of Noise, 2010, 102'
Regie: Ola Simonsson en Johannes Stjärne Nilsson
Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld.
 

We Are Together

Woensdag 6 februari, 19.00 uur
Academie voor Popcultuur
Toegang: gratis
 
Een hartverwarmend en inspirerend verhaal over een getalenteerd kinderkoor in een Zuid-Afrikaans weeshuis. Gedurende drie jaar filmde regisseur Paul Taylor en zijn crew kinderen in het Agape weeshuis in Zuid-Afrika. De meeste wezen hebben hun ouders aan aids verloren en uiten hun gevoelens door elke dag met elkaar te zingen. Het talent van het kinderkoor blijft niet onopgemerkt en met behulp van popster Zwai Bala nemen ze een promotie-cd op. Na enige tijd en enkele tegenslagen eindigen ze in New York waar ze een optreden geven met Alicia Keys en Paul Simon. Met de opbrengst kan het weeshuis worden uitgebreid.
 
We are together, 2006, 83'
Regie: Thina Simunye en Paul Taylor 
Engels en Zulu, Engelse ondertiteling 
 
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=LpX4JGn4PzU
http://wearetogether.org/
 

Songs of War: Music as Weapon

Woensdag 13 februari, 19.00 uur
Academie voor Popcultuur
Toegang: gratis
 
In deze bekroonde documentaire wordt aangetoond dat muziek behalve sfeerverhogend ook een ware marteling kan zijn. Componist Christopher Cerf - hij schreef jarenlang muziek voor o.a. Sesamstraat - ontdekte dat zijn werk werd gebruikt om gevangenen in Guantanamo en Abu Ghraib te martelen. Hoe kan het dat muziek zo'n krachtig pressiemiddel is en hoe kwam zijn muziek terecht in de wereld van de "war on terror"?
 
Met inleiding David Stroband, kunsthistoricus en docent reflectie aan Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Minerva. De film + inleiding is gratis toegankelijk en begint om 19.00 uur.
 
Songs of War: Music as Weapon (2010), 52'
Regie: Tristan Chytroschek