Lezingen

Social Sound-lezing: In contact door muziektherapie

Zaterdag 19 januari, 14.00 uur
Locatie: VHDG-ruimte, Blokhuispoort
Entree: gratis

Hoe werkt muziektherapie eigenlijk? VHDG nodigde muziektherapeut Ton Turkenburg, verbonden aan de Leeuwarder Stenden Hogeschool, uit voor een lezing en een korte workshop.

Turkenburg heeft meer dan 25 jaar ervaring als muziektherapeut in het speciaal onderwijs met kinderen met gedrags- en psychiatrische problemen. Muziektherapie maakt het voor mensen die, bijvoorbeeld vanwege een handicap of traumatische ervaring moeite hebben met spraak, mogelijk om te communiceren. Turkenburg zal laten zien hoe mensen non-verbaal, contact met elkaar kunnen maken. In de workshop kun je als publiek zelf ervaren hoe je, alleen met klanken en muziek, een boodschap over kunt brengen en hoe muziek als therapeutisch middel wordt ingezet. Zeg het met muziek!

De lezing vindt plaats in het kantoor van VHDG in de Blokhuispoort en duurt ongeveer een uur.

Het bijwonen van de lezing en de workshop is gratis.

Voor meer informatie over muziektherapie: www.nvvmt.nl

Social Sound-lezing: Muziek en emotionele ervaring

Zaterdag 26 januari, 14.00 uur (duur ± 60 min.)
Locatie: VHDG-ruimte, Blokhuispoort
Entree: gratis

Ad Vingerhoets (1953) is als hoogleraar emoties en welbevinden verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Bij zijn onderzoek ligt de nadruk op stress, emoties en de kwaliteit van leven. De lezing zal gaan over de impact die muziek heeft op ons gevoel of onze ervaring van dingen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een enge filmscène met angstaanjagende muziek meer impact heeft dan als deze wordt gespeeld met vrolijke muziek? En hoezeer kan muziek je stemming versterken of verbeteren? Vingerhoets beantwoordt deze en andere vragen.

Na afloop is het mogelijk de boeken van Ad Vingerhoets te kopen.