Elena Bajo

Spanje, 1975 | Website Elena Bajo

Elena Bajo woont en werkt in Berlijn, New York en Los Angeles. In haar werk onderzoekt ze de sociale en politieke dimensies van alledaagse ruimtes in allerhande media. De tentoonstellingsruimte beschouwt ze als een studio of laboratorium, wat experimentele en site-specifieke werken tot gevolg heeft. Het artistieke maakproces staat hierbij centraal. Haar werk kan bekeken worden binnen het kader van een gechoreografeerde improvisatie.

On Uncertain Terms, video, performance, 2011

Een werk waarin zij de kaders van het politieke domein aanspreekt is haar performance On Uncertain Terms uit 2011. In deze performance dicteren de woorden van een anarchistisch manifest de uiteindelijke choreografie. Bajo liet een systeem de woorden van het manifest omzetten in tonen en gaf het manifest te lezen aan Mariana Tarragano, Mara Domenici, Paola di Bella, drie dansers. Zonder voorkennis van de muziek of de bewegingen van de andere dansers improviseerden zij vervolgens op de klanken. De context van het manifest wordt getransformeerd tot een ruimte waarin individuele en collectieve beweging zichtbaar wordt, om als het ware een nieuwe ‘beweging’ mogelijk te maken.

The Object of a Movement, 12", 2010

In een cel in de 'bunker' van de Blokhuispoort vind je een platenspeler. Beginnend met een minuut stilte speelt de platenspeler een linkse politieke tekst, vertaald in muzieknoten. Het is de soundtrack voor de performance van Elena Bajo en het bevat de tekstfragmenten die iedere danser hiervoor uitkoos.