Elke Uitentuis & Nienke Jansen

Nederland, 1977/1974 | Website Elke Uitentuis & Nienke Jansen

Elke Uitentuis werkt in verschillende samenwerkingsverbanden: met collega-kunstenaars, maar ook veelvuldig met urbanisten, architecten, sociologen, filosofen, schrijvers, activisten etc. De projecten waar zij zich aan committeert, kenmerken zich doordat ze enerzijds contextspecifiek zijn en anderzijds zich richten op het verkennen van universele waarden. Door middel van het creëren van situaties en ontmoetingsplekken probeert Uitentuis onze leefomgeving te politiseren. De stad dient in haar optiek als podium voor democratiseringsprocessen die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Het zichtbaar maken van bestaande machtsstructuren en de mogelijkheden om deze hegemonie te doorbreken, ziet zij als één van haar voornaamste taken. Deze kennis dient als uitgangspunt voor het ontwerp van het politieke forum waar een nieuwe basis voor onderhandelingen dient te ontstaan.

Nienke Jansen richt zich op het accommoderen van de dialoog en het aanvechten van ongelijkheid. Haar artistieke praktijk kenmerkt zich door een absurdistisch karakter. Door middel van ongehoorzame fysieke interventies weet Nienke Jansen al dat wat vanzelfsprekend is te dwarsbomen. Daarnaast is zij één van de medeoprichters van Ot301: een politiek en cultureel centrum in Amsterdam. Ze onderzoekt in hoeverre de politieke grondbeginselen van de vereniging vertaald kunnen worden in het programma en in hoeverre de organisatie kan bijdragen aan een hedendaagse ‘recht-op-de-stad’-beweging. 

Tegengeluid, 2013

Op de hoofdtentoonstelling van Social Sound een presentatie te zien van het werk van Uitentuis & Jansen, waarin ze op zoek gaan naar een nieuw politiek geluid. Dit doen ze samen met studenten van de Academie voor Popcultuur, dichter/componist Samuel Vriezen en woordkunstenaar Quinsy Gario. Op 14 en 15 januari bezoeken en onderzoeken Uitentuis & Jansen in een besloten workshop samen met de studenten plaatsen in Leeuwarden waar eerder protest heeft plaatsgevonden. Op 25 januari wordt de nieuwe muzikale vorm van protest gepresenteerd in de openbare ruimte. Het onderzoek wordt gefilmd en daarna onderdeel van de hoofdtentoonstelling. Op de hoofdtentoonstelling is het werkproces te volgen.