Matt Stokes

Groot-Brittannië, 1973 | Website Matt Stokes

Matt Stokes is beeldend kunstenaar en filmmaker. Hij onderzoekt graag muzikale subculturen. Zo maakte hij onder andere een film over acid house en new rave, en de film Long After Tonight, waarmee hij in 2006 Beck’s Futures art prize won (het jongere broertje van de Turner Prize). Zijn interesse ligt bij de invloed van muziek op het ontstaan en ontwikkeling van groepen en de invloed ervan op het leven en de identiteit van haar liefhebbers. Stokes maakt kunstwerken die de undergroundscenes vieren, met de religieuze toewijding en de collectieve broederschap die daar bij horen.

Stokes’ werken hebben een sterke sociale component en zijn vaak context-specifiek. Stokes neemt geen afstand, maar dompelt zich juist onder in het gebied dat hij interessant vindt. Na een proces van het verzamelen van verhalen, informatie en materialen, die uitspraken doen over hun geschiedenis en waarden, produceert Stokes kunstwerken die een eigen conceptueel en esthetisch leven gaan leiden. Zo liet hij in Long After Tonight (2005) mensen veertig jaar na dato de Northern Soul herbeleven en organiseerde hij orgelrecitals waarbij black metal, happy hardcore en Northern Soul gespeeld werd, gecombineerd met inleidingen over de artiesten en de invloed van de muziek.

Jubilee Dancer, video, 2011

Op Social Sound is Jubilee Dancer te zien. Stokes gebruikte voor deze 16mm-film opnames uit 2002. Hij filmde een danser op een ongeautoriseerde rave op een boerderij in Cumbria. De vervreemdende beelden, gemaakt met een infraroodcamera, tonen de bewegingen van een danser die opgaat in de muziek. Stokes verving de originele muziek door een traditioneel volksdeuntje.

The Real Arcadia, installatie, 2003 (doorgaand)

The Real Arcadia is een poging om de collectieve eendagsvlieg te reconstrueren van de euforische, plattelands-georiënteerde rave scene. Deze acid- en ravecultuur ontstond in het Lake District van de 1990's. Buiten de clubs om werden illegale feesten gehouden, "rave caves", die niet alleen ravers van allerlei rangen en standen samenbrachten, maar tevens ware pelgrimstochten veroorzaakten.