De slotweek: muzikale marteling, Opera en Yuri Landman

12 Feb 2013

Social Sound is nog één week te zien. Daarom zijn er in deze slotweek nog een aantal bijzondere evenementen die je niet mag missen:

Aanstaande woensdagavond, 13 februari: de film 'Songs of War: Music as Weapon'. De film begint om 19.00 uur in de Academie voor Popcultuur en is gratis toegankelijk. David Stroband, kunsthistoricus en docent aan Academie Minerva geeft een nabespreking van deze bekroonde documentaire waarin Componist Christopher Cerf - hij schreef jarenlang muziek voor o.a. Sesamstraat - ontdekt dat zijn werk werd gebruikt om gevangenen in Guantanamo en Abu Ghraib te martelen. 

Vrijdagavond 15 februari: Opera-sing-along! The Little Sisters of Gay Mutton bieden de ruimte om luid en vals mee te zingen met je favoriete opera's. Alle stemmen, van brullende bariton tot snerpende sopraan, zijn welkom. Voor kostuum en een drankje wordt gezorgd, elke aanpak wordt getolereerd, alle stijlgevoel bewonderd. Onder de bezielende leiding van de 'sisters' ontpopt u zich tot een magische opera-diva! Start: 21.00 uur in de Blokhuispoort in de VHDG-ruimte - de toegang is gratis.

Zaterdagmiddag 16 februari sluiten we af met vermaard instrumentbouwer Yuri Landman. Hij bouwt extreem gecustomizede (snaar)instrumenten voor de groten der aarde, waaronder Sonic Youth en Blood Red Shoes. Vanaf 13.00 uur kun je in het VHDG-kantoor in de Blokhuispoort een drie uur durende workshop volgen, waarbij je onder leiding van Yuri je eigen 'Triochord' bouwt, die je na afloop mee mag nemen naar huis! Er is nog plek, maar wees er snel bij! Kosten: € 35,- . Geef je op door een e-mailtje te sturen naar contact@vhdg.nl.

Uitzending gemist: Social Sound Radio

10 Feb 2013

Tijdens de Social Sound Night werd op 1 februari vanuit het cellenblok van De Blokhuispoort ruim een uur lang live radio gemaakt. Presentator Sander Nieuwenhuizen ontving een aantal bijzondere gasten uit de kunst en wetenschap, die het hadden over het thema van Social Sound: de sociale functie van muziek. Het kan zijn dat je dit festijn gemist hebt. Geen nood: de uitzending is vanaf nu terug te beluisteren op Soundcloud!

Social Sound Night in Podium Asteriks

29 Jan 2013

Live radio, het Complaints Choir en live bands: aanstaande vrijdag staat de Blokhuispoort volledig in het teken van Social Sound! Het Complaints Choir Leeuwarden zingt voor het allerlaatst hun Liwwadder klaaglied over wat hen het meest dwars zit (o.a. pislucht op het Hoeksterend, bejaarde vrouwen in het zwembad en de afwas) gevolgd door optredens van het rauwe bluesy Belgische Charlie Jones' Big Band en de 'Rhythm en Stampblues' van het aanstekelijke Zinkzand.

Ook wordt er vanuit het cellenblok live radio gemaakt met bijzondere gasten uit de kunst en wetenschap, die het zullen hebben over het thema van Social Sound: de sociale functie van muziek. Je kunt meeluisteren, aanschuiven en commentaar geven (maar ook hier online luisteren). Onder de gasten bevinden zich kunstenaar Elke Uitentuis en musicoloog Evert Bisschop Boele. Kaarten voor € 5,- in de voorverkoop bij King Kong Records.

Meezingen in The Air We Breathe van Merlijn Twaalfhoven

18 Jan 2013

Zaterdagavond 2 februari vindt er in het cellenblok van de monumentale Blokhuispoort onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven een bijzonder concert plaats. Iedereen die zingt in een koor, in een band of solo in de badkamer, kan hieraan actief meedoen. 's Middags geeft hij een aantal workshops, toegesneden op jonge zangers, koorleden en kinderen. De deelnemers worden voorbereid op een rol tijdens het onconventionele en interactieve concert The Air We Breathe.

Lezing van muziektherapeut Ton Turkenburg

12 Jan 2013

Meer weten over de werking van muziek en de invloed ervan op menselijke emoties? Op Social Sound kun je twee zaterdagmiddaglezingen bijwonen die dieper op de materie ingaan. De eerste vindt plaats op zaterdag 19 januari, in de VHDG-ruimte in de Blokhuispoort. Muziektherapeut Ton Turkenburg vertelt en laat zien hoe mensen non-verbaal contact met elkaar kunnen maken. Aan deze lezing is een korte workshop gekoppeld waarin je zelf kunt ervaren hoe je, alleen met klanken en muziek, een boodschap over kunt brengen. De lezing begint om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang is gratis!

Meer informatie over de lezingen is te vinden onder Lezingen

David First opent geluidsrestaurant in Leeuwarden

03 Jan 2013

Tegelijk met de opening van de hoofdtentoonstelling, opent kunstenaar David First (USA, 1953) een ‘Sonic Restaurant’ in de binnenstad van Leeuwarden. In ‘Dave’s Waves’ staat er geen eten, maar geluid op het menu. Je kunt als bezoeker aanschuiven in het restaurant en via je mobiele telefoon een geluidsgerecht bestellen, waarna met behulp van verschillende soundscapes diverse breinstaten worden opgewekt. ‘Dave’s Waves – A Sonic Restaurant’ is tot en met 16 februari op donderdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken in Winkelcentrum Zaailand. 

Armand op opening Social Sound

24 Dec 2012

Social Sound mag Neerlands meest onverwoestbare protestzanger verwelkomen! Niemand minder dan Armand komt optreden op de feestelijke opening van Social Sound, die plaatsvindt op zaterdag 5 januari op Social Sound-hoofdlocatie De Blokhuispoort. De opening, die begint om 16.00 uur, is vrij toegankelijk.

Naast het optreden van Armand kun je luisteren naar een kruisgesprek over Social Sound tussen VHDG-curator Lennard Dost en Minerva-docent Wim Bosch, is er andere livemuziek en kun je een performance bijwonen van David First. 

Na de opening kun je de hoofdtentoonstelling van Social Sound bekijken en genieten van een hapje en een drankje.

Doe mee met Complaints Choir Leeuwarden!

11 Dec 2012

Is het snoer van je stofzuiger altijd te kort? De benzine niet meer te betalen? Of is je fiets alweer gestolen? Wij zoeken enthousiaste deelnemers voor het Complaints Choir Leeuwarden: iedereen die klachten heeft en daar luidkeels over wil zingen wordt uitgenodigd om mee te doen. Zangervaring is niet vereist en het aantal leden is onbeperkt. De repetities starten op 17 december in Leeuwarden. Op vrijdag 1 februari 2013 zal het koor optreden op verschillende locaties in de stad. Opgeven kan tot 17 december bij judith@vhdg.nl. Kijk voor meer informatie bij 'Complaints Choir'.

Social Sound zoekt vrijwilligers!

10 Dec 2012

Voor Social Sound is VHDG op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor diverse werkzaamheden.

Social Sound begint op 5 januari 2013. De tentoonstelling duurt tot 16 februari. De hoofdlocatie is de Blokhuispoort, de uitvalsbasis van VHDG (VHDG staat voor Voorheen De Gemeente). De Blokhuispoort is een voormalige gevangenis, op loopafstand van het Centraal station. De ligging vlakbij het station maakt de Blokhuispoort gemakkelijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Daarnaast is tijdens het project ook kunst te zien in de binnenstad van Leeuwarden.